Rocket science DV od Properfekt

Awatar użytkownika
Bartek.Decar
Real RS Owner
Real RS Owner
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Megane RS340

Rocket science DV od Properfekt

Cześć,

od dłuższego czasu korzystam u Siebie w samochodach z DV od properfekt.
Wszystko chyba działa :)
Ale wcześniej nie zastanawiałem się z której sprężyny z zestawu skorzystać oraz czy trzeba ten zawór jakoś serwisować?

Nigdzie nie znalazłem informacji o wartościach doładowaniach dla poszczególnych sprężynek z zestawu, oraz o sposobie ew. serwisowania zaworu.

Czy ktoś posiada taką wiedzę i chciałby się nią podzielić?
In Progress Megane III R.S. 265+
In Past Megane II R.S. 225 + 260KM/6300rpm i 390NM/4000rpm
Awatar użytkownika
Kampos
Real RS Owner
Real RS Owner
Miejscowość: Słupia J.
Samochód: Megane II RS 293hp_402nm

Re: Rocket science DV od Properfekt

Przy 1.5 bara w mojej Megane na twardszej sprężynie zawór chyba ledwo się uchylał, bo zawsze było słychać "flutter turbo".
Malinex2
Samochód: Gt220

Też mam te dvke od properfekta . Ja zamontowałem sobie tak jak dostałem . Druga sprężyna leży w pudełku , bo szczerze to myślałem , że ona jest na zapas , a nie twardsza . Efekty dźwiękowe na niej macie ? Bo u mnie przy przepinaniu biegów lekko sobie posykuje...
judontnol
Samochód: Megane II R27

Co do serwisowania zaworu DV, ogólnie zaleca się regularne sprawdzanie jego stanu, szczególnie jeśli zauważysz jakiekolwiek nieprawidłowości w pracy silnika, takie jak dziwne dźwięki lub spadek mocy. W przypadku zaworów DV nie ma standardowego harmonogramu serwisowania, ale warto co jakiś czas oczyścić go z nagromadzonego brudu i sprawdzić uszczelki. Jeśli zauważysz jakiekolwiek uszkodzenia lub zużycie, rozważ wymianę na nowy zawór.
Jeśli potrzebujesz konkretnych wartości doładowania dla poszczególnych sprężyn lub bardziej szczegółowych informacji na temat serwisowania, warto poszukać forów motoryzacyjnych lub grup dyskusyjnych, gdzie inni użytkownicy mogą podzielić się swoimi doświadczeniami.